TED Talk: Neiskorišteni razgovori s djecom

Ne bi trebalo da postoje pitanja koja djeca, bez obzira na uzrast, ne smiju postaviti svojim roditeljima.

To je samo jedna od poruka koje je poznata Jamajčanka Terri-Karelle Reid poslala tokom predavanja koje se može vidjeti i čuti u TED Talk videu.

Bivša mis Jamajke, danas ugledno TV lice, govorila je o holističkom vaspitavanju djece, ističući važnost razvijanja samopouzdanja kod djece i mladih, ali i empatije, pri tome otkrivajući kakav je njen odnos sa devetogodišnjom kćerkom Naimo.

U jednom dijelu predavanja pušten je i video snimak njenog razgovora sa kćerkom tokom vožnje automobilom, gdje je djevojčica pita zašto se higijenski tampon tako zove, a ona joj kroz smijeh odgovara i pita je zna li kako se on koristi. Tokom tog razgovora, obje su raspoložene i nasmijane, bez trunke srama.

Reid je kasnije je pojasnila da je izgradila takav odnos sa kćerkom da od njene treće godine otvoreno razgovaraju o svemu što je zanima, ističući da se pri tome trudi da prije odgovora na svako njeno „škakljivo“ pitanje prvo kaže – „Dobro pitanje“, pružajući joj podršku da se osmjeli da i idući put nešto slično pita.

Vjeruje da je takav njen pristup zaslužan što Naimo, upoznajući sebe i svoje tijelo bez stida, postaje samosvjesnija i samopouzdanija osoba.

Više detalja ovog vrlo inspirativnog govora možete čuti u videu: 

Fotografija: terrikarelle.com