TED Talk: Najbolji način da se izvinite

Iskrena izvinjenja su prvi korak na putu pomirenja, jedna je od poruka ovog TED Talk videa.

Iako možda ne razmišljamo o tome kako se trebamo postaviti u neprijatnim situacijama, kada svjesno ili nesvjesno nekoga povrijedimo, “izvlačenje” iz teških situacija lažima nikako nije dobro rješenje. Osim što smo svjesni da manipulišemo, što u nama izaziva negativna osjećanja, lošim izvinjenjima dodatno narušavamo odnos sa osobom koja se zbog našeg postupka osjeća loše.

Razumijevanje i prihvatanje odgovornosti za svoje postupke neki stručnjaci smatraju ključnim za proces izvinjenja. I sami ističu da je sasvim normalno osjećati se zbog toga neprijatno. Naglašavaju da braneći svoje postupke izgovorom da su slučajni nećemo učiniti sebi uslugu, jer se nećemo osjećati bolje. Suština je u razumijevanju oštećene strane, stavljanju u njen položaj i popravljanju štete u tom odnosu.

U ovom videu naveden je primjer u kojem smo prijeteljici obećali da ćemo prisustvovati njenoj prvoj fudbalskoj utakmici, ali nas pred samu utakmicu zove drugi prijatelj i nudi nam da idemo na oproštajni koncert omiljenog benda. Znamo da je taj koncert životna prilika i odlučimo da odemo, jer prijateljica će imati još mnogo utakmica na kojima ćemo je bodriti.

Iako se čini razumim da tako postupimo, ona ipak ima razlog da bude razočarana, a i mi da se izvinimo. Takođe, kako navode stručnjaci, potrebno je da pokažemo iskreno saosjećanje i navedemo konkretno priliku u kojoj ćemo se “popraviti” i kojom ćemo dokazati da zaista želimo da budemo uz nju u važnim trenucima.

Video Ted-Ed The Best Way To Apologize