TED Talk: Moj život je počeo kada su mi rekli da je gotovo

Tridesetčetvorogodišnja švedska fitnes trenerica Elin Kjos, kojoj je prije dvije godine dijagnostikovan neizlječivi oblik raka pluća, u govoru na TED Talk-u otkriva kako je pronašla snagu u sebi da to kratko vrijeme kojim raspolaže provede srećna.

Iako joj je doktor tada saopštio da će živjeti još nekoliko mjeseci, ona je snagom uma i totalnom promjenom stavova i životnih navika, uspjela da sebi produži život. Kako bi inspirisala druge da počnu da žive kvalitetnije i smislenije,  svakog dana svoje putovanje kroz preostale dane života dijeli sa stotinama hiljada pratilaca na Instagramu.

U govoru objavljenom na TED Talk-u otkriva kako joj se život, baš kada je živjela „100 na sat“, kada joj je sve išlo od ruke i kada je za sebe mislila da je besmrtna, okrenuo za 360 stepeni i kako je nakon dana i sedmica provedenih u očaju odlučila da preostale mjesece provede na najbolji mogući način. Tada je, govori, počeo njen put iscjeljenja, na kojem se riješila stresa, loše hrane, alkohola i svega što je na bilo koji način štetno. Vjeruje da joj je to pomoglo da osjeti šta znači zaista živjeti punim plućima, voljeti sebe i uživati u svakom danu.

U inspirativnom govoru poručila je prisutnima da se zapitaju kako žive danas i da li bi promijenili nešto kada bi znali da će živjeti još nekoliko mjeseci. „Ako je odgovor ’da’, šta čekate“, upitala je atraktivna Šveđanka, čiji izgled nikako ne odaje težinu bolesti sa kojom se bori. Poslušajte priču ove nevjerovatne žene i postavite sebi isto pitanje.