TED Talk: Kako srušiti barijere i ne prihvatiti ograničenja

Candace Parker je košarkašica koja je dva puta bila šampion NCAA, WNBA i osvojila je dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama.  

I danas kaže da se susreće sa pitanjem da li igra košarku, kad vide koliko je visoka. Naučila je da joj ne smeta, iako takvo pitanje ljude stavlja u „kutiju“ predrasuda, i u sebi pomisli „Ja sam mnogo više od toga“.

Probijanje barijera za nju ne znači ostajanje u svojoj „kutiji“ i ne znači biti ono što od vas očekuju.

„To je neprihvatanje ograničenja. Počinje sa inspiracijom. Postoji mnogo onih koji su probili barijere prije nas, koji su se borili da otvore vrata kroz koja možda neće proći, ali su to svejedno radili. To je zato što mi stojimo na ramenima onih koji su to uradili za nas. Voljela sam da se takmičim, bila sam takvo dijete. I bilo mi je dozvoljeno da budem takva, roditelji su me ohrabrivali u tome. Zbog toga što si djevojčica ne znači da moraš da ostaneš u određenoj traci. I onda se nešto desilo 1997. Ženska profesionalna košarkaška liga je osnovana. WNBA je započela prvu sezonu kad sam imala 11 godina i ja više nisam morala da zamišljam da zakucavam kao Michael Jordan, mogla sam da maštam da igram kao Cynthia Cooper“, govori Candance na TedTalk.

Bilo je perioda kad nije željela da odgovara na ono prvo postavljeno pitanje, jer bi pozitivnim odgovorom potvrdila tu i vjerovatno ostale predrasude. Ali potrudila se da uradi neke stvari, od toga da je jedna od rijetkih djevojaka koja je zakucala u toku igre, osvojila je MVP priznanje trudna te ostvarila košarkašku karijeru podižući kćerku istovremeno.

Ali nije samo postavljanje rekorda probijanje barijera, i to je shvatila kad je nesvjesno stavila svoju kćerku u „kutiju predrasuda“. Uostalom, pogledajte i poslušajte ovaj zaista inspirativan govor: