TED Talk: Kako sačuvati privatni život u doba društvenih medija

Bryce Dallas Howard, glumica, režiserka, spistaljica i producentkinja koja je aktivna na više polja, naučila je dobro šta znači kada živite i radite sa očima javnosti uprtim u vas, a iskusila je i poznati pritisak da svoj život podijelite sa svijetom na društvenim mrežama.

Ali uz čvrstu podršku i liderstvo svoje majke, Howard je naučila da postavlja lične granice i uživa u ljepoti privatnih trenutaka.

U ovom, vrlo ličnom govoru na TED Talk-u, opisala je kako se oslanja na porodičnu mudrost prikupljenu kroz tri generacije, a sve kako bi nas podsjetila da „privatni život čini javni život vrijednim življenja“.

“Ovaj trenutni pritisak za samoeksponiranje je vjerovatno najveći društveni eksperiment u istoriji. Donosimo odluke o našim ličnim granicama koje mijenjaju život bez uputstava i presedana. Na sreću, postoji princip. Svako ko je živio život kao javna ličnost, kao sportista, političar ili zabavljač, koristio je neku verziju ovog principa”, kaže Howard, čiji roditelji su u Americi bili poznate javne ličnosti.

Podsjeća da su opasnosti i mogućnosti javnog života postojale mnogo duže prije svijeta interneta.

“Ali važno je znati šta je moja porodica znala tada i zna sada. Da se ​​vaša prava vrijednost mjeri bogatstvom vašeg privatnog života. Dio vas kojem samo nekolicina odabranih, ili možda samo vi, imate pristup. Zato što je nasljeđe koje stvaramo privatno moćno i trajno kao i svako javno priznanje. Možda čak i više”, savjetuje ona.

Pogledajte cijeli govor na TED Talku.