TED Talk: Kako nadmudriti logičku zabludu?

Alex Gendler, jedan od autora video uradaka za TED Talk, predstavlja još jednu zanimljivu lekciju koja je vrijedna dijeljenja.

Sve počinje sa pretpostavkom o Lucy, koja je završila matematički fakultet i imala najbolje ocjene iz predmeta vjerovatnoća i statistika. I onda se postavlja pitanje: Da li je vjerovatnije da je Lucy umjetnica koja slika portrete ili slika portrete i uz to igra poker?

Kako ćemo znati koja od ove dvije tvrdnje ima veću vjerovatnoću?

Istraživanja su pokazala da će 80 odsto ispitanika reći da je vjerovatnija druga mogućnost, da umjetnica ujedno igra i poker. Zapravo, ništa što znamo o njoj ne govori da ima afinitet prema umjetnosti, ali znanje iz statistike i vjerovatnoće je korisno u tom kartaškoj igri.

Ipak, odgovor je pogrešan. Prvi odgovor je bliži da bude istinit, jer je drugi zapravo isti ali uz dodatnu specifičnost. Tvrdnja da je Lucy umjetnica ne doprinosi pretpostavci šta bi ona mogla još da radi ili ne radi. Iako je, znajući njenu školsku spremu lakše pretpostaviti da je dobar igrač pokera, druga pretpostavka je tačna ako su tačna oba detalja. Novi uslov koji se pojavljuje u drugom scenariju ga ne čini izvjesnijim.

Što je više uslova, manja je vjerovatnoća da će se nešto „poklopiti“. To da nam je tvrdnja sa više uslova djelovala vjerovatnija poznato je kao fenomen logičke zablude.

Kada trebamo donijeti brzu odluku, naš mozak traži prečice. U ovom slučaju, skloniji smo onome što djeluje vjerodostojno, nego statistički vjerovatnije. Podatak o pokeru daje nam više osnova za intuiciju u odnosu na ono što pouzdano znamo, dok se pretpostavlja o slikarskom umjeću ne poklapa sa našim očekivanjima.