TED Talk: Kako ljubav može unaprijediti zdravstveni sistem

Edith Elliott i Shahed Alam su osnivači i rukovodioci neprofitne organizacije Noora Health koja koristi moćnu ulogu koju porodice mogu imati u zdravstvenoj zaštiti.

Njih dvoje kao globalni zdravstveni aktivisti vjeruju da možemo iskoristiti moć ljubavi da stvorimo bolje zdravstvene rezultate za sve. Njihova organizacija Noora Health radi sa ljekarima i medicinskim sestrama u Indiji i Bangladešu kako bi obučila članove porodica bolničkih pacijenata sa osnovnim vještinama da podrže svoje bolesne voljene – i kako planiraju da prošire svoj domet da podrže 70 miliona njegovatelja koji se brinu o više od milijardu ljudi u narednih šest godina.

Ovaj ambiciozni plan je dio projekta Audacious, TED-ove inicijative da inspiriše i finansira globalne promjene.

“Pretpostavljam da ste svi u ovoj prostoriji, u nekom trenutku svog života, bili u poziciji da želite da učinite sve što možete da pomognete nekome koga volite. Ovde smo da razgovaramo sa vama o tome kako naša organizacija, Noora Health, preispituje zdravstvenu zaštitu. Imamo skoro deceniju iskustva, vođeni smo podacima i koristimo tehnologiju. Ali u srcu onoga što radimo je moćna sila koja bi vas mogla iznenaditi. To je ljubav. To je ta uporna odlučnost da sredite lijekove svoje stare majke; ta uporna energija da odvedete svoje dijete u hitnu. Poput kiseonika, ljubav je neophodna za naše zdravlje i naše blagostanje. Ona je uvek prisutna, ali nevidljiva. To je gorivo porodičnog zastupanja. I predugo se na to ili gledalo kao na smetnju ili je potpuno ignorisano u zdravstvenim ustanovama”, započinje Edith.

U videu možete pogledati šta njih dvoje može reći o ovom projektu kroz koji je prošlo više od dva miliona ljudi.