TED Talk:  Kako igra pomaže razvoj dječjeg mozga   

Malo vremena provedenog u igri veoma je korisno za dječji mozak. To mu je poput superhrane, čiji su roditelji ključni sastojak, navodi stručnjakinja za rano obrazovanje Jesse Ilhardt.

Dakle, pored toga što je učenje kroz igru najbolji način za razvoj djetetovog mozga, izuzetno je važno da u toj igri učestvuju i odrasli, prije svega roditelji, ali i vaspitači, učitelji… Zbog toga Ilhardt u ovom TED Talk videu roditeljima savjetuje da ostave telefone i uzmu lažnu šoljicu čaja ili neki drugi rekvizit za igru i pridruže se svojoj djeci.

„Ako je učenje poput vježbe za mozak, onda je učenje temeljeno na igri težak posao. Kao što dizanje teškog tereta gradi mišiće, učenje kroz igru gradi arhitekturu mozga“, navodi ona. Ističe da razumije da mnogi roditelji smatraju da nemaju dovoljno vremena i snage za igru s djecom poslije posla i brojnih obaveza, ali naglašava da je to jednostavno najbolje što mogu učiniti za svoje dijete.

Dodaje da edukativne igračke ne mogu da zamijene interakcije odrasle osobe i djeteta, iako su vrlo popularne širom svijeta. Takođe, navodi da se  rezultati učenja kroz igru često ne vide odmah, ali  da su vrlo značajni dugoročno, mnogo značajniji od znanja koja se steknu u kratkom vremenskom roku, prilikom učenja napamet.

Pogledajte ovaj zanimljivi TED Talk video, a poslije toga, ukoliko ste roditelj, poigrajte se sa svojom djecom.