TED Talk: Kako dati vlastiti doprinos klimatskim akcijama?

Ayana Elizabeth Johnson je morski biolog, stručnjak za politiku i spisateljka iz Bruklina.

Ona je suosnivačica neprofitnog istraživačkog centra Urban Ocean Lab, suosnivačica klimatske inicijative “Sve što možemo spasiti” (The All We Can Save Project) i koautor podkasta Kako spasiti planetu.

Njene aktivnosti se nalaze na spoju nauke, politike i komunikacije, a sve s fokusom na klimatska rješenja.

“Svi možemo da igramo ulogu u klimatskom pokretu tako što ćemo iskoristiti svoje vještine, resurse i mreže na načine koji nam donose zadovoljstvo. Predlažem da nacrtate Venov dijagram za mapiranje ovih pitanja: U čemu ste dobri? Šta je posao koji treba obaviti? Šta vam donosi radost? Tamo gdje se vaši odgovori ukrštaju, to je mjesto gdje bi trebalo da uložite svoj napor na klimatsku akciju”, kaže Johnson.

Ona dodaje da je potrebno promijeniti društvo, politiku, ekonomiju, kulturu. Dodaje da je shvatila kako je prvi korak za hvatanje u koštac sa ovim problemom izbjegavanje kataklizmičnih naučnih projekcija, te da se umjesto toga treba okrenuti rješenjima.

“Klimatski pokret i mediji previše često od nas traže iste stvari, da protestujmo, glasamo, doniramo, širimo poruku. Ili da smanjimo svoj carbon footprint. A to je termin koje su korporacije smislile da krivicu sa sebe skrenu na individue. I to je dobra stvar. Ali premalo se govori kako upotrijebiti naše talente. Tako možemo napraviti radikalnu promjenu”, dodala je.

Kako to objašnjava, pogledajte u videu: