TED Talk: Je li čovječanstvo dovoljno pametno da preživi samo sebe?

Jeanette Winterson je književnica iz SAD, čije djelo nam pomaže da razmišljamo o prošlosti i budućnosti na malo drugačiji način.

Duhovitošću i oštrim uvidom, spisateljica Jeanette Winterson izlaže viziju budućnosti u kojoj se ljudska i mašinska inteligencija spajaju – formirajući ono što ona naziva „alternativnom inteligencijom“ – i filozofski gleda na našu vrstu, pitajući se: Da li smo dovoljno pametni da preživimo to koliko smo pametni?

– Suočeni smo sa mogućnošću globalnog sukoba. Ako se to desi, to će biti naš Treći svetski rat za ne mnogo više od 100 godina. Pitam se da li kao vrsta možemo preživjeti bilo šta od ovoga, čak i ako neke prijetnje nestanu. Oni koji žive unutar snježne kugle svog magičnog razmišljanja neće biti izolovani od činjenica klimatskog sloma. Pa ipak, mi nastavljamo da zagrijavamo planetu. Ipak nastavljamo da zagađujemo zemlju. Ipak, mi uništavamo naše dragocjene prirodne resurse – kaže Winterson.

Ona dodaje da je ljudska vrsta od industrijske revolucije promijenila izgled planete i od tada se u teorijskim raspravama govori o terminima kao što su poremećaj i ubrzanje. Ljudska vrsta je sama, nema kome da se obrati, nema koga da krivi. Winterson pita hoćemo li nastaviti da budemo priča o uspjehu poznatog univerzuma, ili pišemo sopstvenu nekrolog?

Cijelo njeno izlaganje možete pogledati ovde