TED Talk: COVID-19 možemo učiniti posljednjom pandemijom

Bill Gates, osnivač Microsofta i kopredsjedavajući Fondacije Bill & Melinda Gates, jedan je od vodećih donatora Svjetske zdravstvene organizacije, a već dugo njegova opsesija je borba protiv zaraznih bolesti koje izazivaju epidemije.

U Gates-ovoj predstojećoj knjizi “Kako spriječiti sljedeću pandemiju”, on iznosi lekcije koje moramo da naučimo iz COVID-19, inovacije koje su nam potrebne, te dijeli svoje razgovore sa liderima javnog zdravlja.

U govoru na TED konferenciji iznio je svoje viđenje vakcina i podijelio lična razmišljanja o tome kako je bilo postati predmet teorija zavjere.

“Kada sam 2015. godine govorio na ovoj pozornici govorio tome da moramo biti spremni na ovaj vid opasnosti, mnogo ljudi ga je odgledalo, ali 90 odsto pregleda je došao naknadno. Nismo bili spremni. Tokom pandemije neke stvari su radile dobro, neke nisu, ali imamo to znanje da izgradimo sistem prevencije. COVID-19 može biti poslednja pandemija ukoliko napravimo prave korake”, rekao je Gates.

On je pripremu sistema prevencije uporedio sa vatrogasnom službom, koja se dans podrazumijeva, iako traži velika sredstva, a nije angažovana svaki dan.

“Potrebno je da formiramo tim za Globalnu epidemiološku reakciju i mobilizaciju (GERM) koji bi bili zaposleni puno radno vrijeme na prevenciji epidemije. Tim mora biti sastavljen od stručnjaka iz oblasti epidemiologije, analitičari podataka, logističari, moraju imati medijske i diplomatske vještine. Kao i vatrogasci, i oni moraju biti uvježbavani, moraju znati šta da rade kad se nešto desi”, rekao je Gates, čiji cijeli govor možete pogledati u ovom videu.