Svijet poslije klimatskih promjena na Instagram profilu @fabienbarrau

Na Instagram profilu @fabienbarrau možemo vidjeti ono od čega strepimo i što će se, ukoliko se svijet ozbiljno ne pozabavi problemom klimatskih promjena, nažalost, u budućnosti obistiniti.

Francuski digitalni umjetnik Fabien Barrau, koristeći fotografije snimljene dronom, pravi fotomontaže o tome kako bi ti dijelovi svijeta izgledali nakon klimatske apokalipse.

Tako u seriji radova pod nazivom „Vijesti iz budućnosti“ predstavlja najpoznatije arhitektonske znamenitosti iz svih dijelava planete potopljene vodom ili zatrpane pustinjskim pijeskom.

Barrau pojašnjava da svojim radovima pokušava dočarati šta bi se dogodilo u slučaju dezertifikacije, odnosno porasta tropske regije, ili nivoa okeana. Serijal „Vijesti iz budućnosti“ oživljava filmove kao što su Planeta majmuna (1968) i Pobješnjeli Maks (1979).

Ističe da želi da svojim radovima utiče na svijest o klimatskim promjenama i da ukaže na neophodnost da se reaguje hitno, svakog dana, u skladu sa mogućnostima, kako bi se izbjegli ovako sablasni scenariji. Ovaj vrsni fotograf radi i za brojne brendove, a te radove možete vidjeti na njegovoj web stranici.