Sve što treba da znate o cloud gaming servisu Amazon Luna

Amazon Luna je najnovija platforma koja je ušla u trku kada je u pitanju cloud gaming, koji je još uvijek u razvoju.

Ovu platformu poreće platforma u cloud-u Amazon Web Services (AWS). Kao i druge platforme ovog tipa, ona omogućava korisnicima trenutni striming igara na brojne uređaje. To eliminiše potrebu za downloadom, ažuriranjem, ali zahtjeva brz internet.

Poput Microsoft-ove platforme Xbox Cloud Gaming, uključuje katalog igara pod mjesečnom pretplatom. Takođe, nudi i kanale koji otključavaju više sadržaja određenog izdavača, uz dodatnu mjesečnu naknadu. 

Još jedna pogodnost je ta što nudi mogućnosti streaminga za prilagođavanje različitim brzinama. Amazon preporučuje brzine od najmanje 10Mbps za streaming od 1080p, ili 35Mbps za 4K kada postane dostupno.

Trenutno putem web aplikacija podržava Fire TV, PC, Android telefone, iPhone i iPad. Korisnici računara, ili Mac-a mogu da pristupe platformi putem pretraživača Chrome ili samostalne aplikacije.

Za bolje iskustvo igranja, potrebno je kupiti i istovjetni kontroler. Tvrde kako upotreba službenog kontrolera može da smanji latenciju za 17 do 30 milisekundi u poređenju sa standardnim bluetooth kontrolerima.

Trenutno je dostupno oko 50 igara različitih izdavača, što je solidno za sam početak. Igre se ne mogu kupiti pojedinačno i  za igranje je potrebna trajna pretplata. 

Još nije poznat tačan datum izlaska, ali je trenutno dostupno za korisnike u SAD, po cijeni od 5,99 dolara, ali se pretpostavlja da će cijena porasti kada prođe rana faza.