Svaka porodica će do 2050. imati humanoidnog robota

„Svaka porodica će do 2050. imati humanoidnog robota.“

Ovu tvrdnju iznio je Elon Musk,prvi čovjek kompanije Tesla i jedan od portparola tehnoloških promjena koje se dešavaju pred našim očima. I kad on nešto kaže, to onda, ako ništa drugo, privlači veliku pažnju.

On je pojasnio kako se njihov rad na autonomnoj vožnji preslikava i na rad u robotici. Ujedno je dao i procjenu u vezi sa 2050. godinom, ali je dodao da je glavni problem nije stvaranje uvjerljivih humanoidnih robota, jer mnoge kompanije su tu tome uspjele, već poboljšanje vještačke inteligencije. Zahvaljujući njoj ti roboti će se moći kretati u stvarnom svijetu i obavljati korisne poslove bez eksplicitnih naredbi.

„Trebalo mi je određeno vrijeme da shvatim da za ‘self-driving’ tehnologiju prvo trebamo stvoriti vještačku inteligenciju koja može funkcionisati u stvarnom svijetu. U trenutku kada riješimo ovaj problem, ista tehnologija će se koristiti i za robote na dvije noge”, poručio je Musk.

Dodao je da će revolucija sa robotima biti mnogo veća od sadašnje priče sa automobilima, ukoliko stručnjaci uspiju dizajnirati specijalne pokretače i senzore potrebne za humanoidnog robota.

Po njegovom mišljenju, prvi roboti će obavljati opasne i dosadne poslove koje niko ne želi raditi, a potom će postajati sve napredniji, pa će moći da brinu o ljudima, spremaju ručak, kose travu u dvorištu i izvršavaju mnoge druge zadatke.