Studenti izumili “ogrtač za nevidljivost”

Studenti Univerziteta Wuhan izumili su “ogrtač nevidljivosti”, koji vlasnike može da “sakrije” od bezbjednosnih kamera. Ogrtač nije toliko moćan kao onaj u serijalu o mladom čarobnjaku Harryju Potteru, ali je ipak veliko otkriće.

Ovaj jeftini kaput, nazvan InvisDefense, koristi neobičan obrazac kako bi zbunio AI kamere i izbjegao detekciju njihovog sistema. Zapravo, InvisDefense odjeća dozvoljava kameri da detektuje njenog nosioca, ali ne može ocijeniti da je u pitanju čovjek. Njegova “moć” je i to što uopšte ne izgleda specifično, odnosno potpuno je neupadljiv jer liči na bilo koji drugi kaput. Tajna je u posebnoj teksturi.

“Mnogi uređaji za nadzor danas mogu da otkriju ljudska tijela. Kamere na putu imaju funkciju detekcije pješaka, a i pametni automobili mogu identifikovati pješake, saobraćajne znake i prepreke. InvisDefensa zaštite dozvoljava kameri da vas detektuje, ali ne može znati da li ste čovjek”, izjavio profesor Wang Zheng iz škole kompjuterskih nauka Univerziteta Wuhan, koji je nadgledao stvaranje ovog izuma. 

Wang je naglasio da se InvisDefense može koristiti za vojne uniforme, čime bi se izbjeglo otkrivanje ljudi pomoću dronova ili jedinica koje kontroliše AI. Ogrtač je već nagrađivan. Naime, zahvaljujući sjajnim sposobnostima dobio je prvu nagradu na takmičenju koje je sponzorisala kompanija Huawei Technologies.

Wei Hui, doktorand sa Univerziteta Wuhan, ocijenio je da izrada ovog “čarobnog” kaputa košta manje od 59 funti.