Stiže predviđanje riječi za Microsoft Word za Windows

Napokon će i Microsoft Word imati opciju za predviđanje riječi za Windows, koja nam automatski daje prijedloge dok pišemo.

Text Prediction je funkcija koja bi mogla uveliko da nam olakša svakodnevnu upotrebu Word-a, i to već ovog mjeseca. Da biste prihvatili predloženu riječ i uvrstili je u tekst, biće potrebno samo da pritisnete dugme Tab na tastaturi, a sistem će s vremenom naučiti koja preporuka je najbolja u datoj situaciji. Ako pak ne želite prihvatiti sugerisanu riječ, pritisnite taster Esc.

Najvažnija prednost Text Prediction opcije jeste to što će se njenom upotrebom smanjiti broj pravopisnih i gramatičkih grešaka u tekstu.

Budući da slične opcije već uveliko koriste druge platforme, pomalo iznenađuje činjenica da se Microsoft tek sada odlučio na njeno uvođenje. Ali – nikad nije kasno za poboljšanje korisničkog iskustva.

Ako koristite Windows 10, ovu funkciju možete omogućiti sljedećim koracima: Settings > Devices > Typing i biranjem opcije Show text suggestions as I type u sekciji Hardware. Najavljeno je da će zasad moći da se koristi samo za engleski jezik, pa ćemo našu verziju ipak morati još malo sačekati.