Stiže poboljšanje za Facebook Messenger dark mode

Korisnici aplikacije Android Facebook Messenger mogu promijeniti svijetli način rada u mračni još od 2019. godine.

Mračni način rada pretvara uobičajeni crni ispis na bijeloj pozadini u bijeli ispis na crnoj pozadini i može olakšati bolji pregled kada gledamo telefon u mračnoj sobi.  Osim toga, dark mode može produžiti vijek trajanja baterije na telefonima koji imaju OLED ploču.

Dodavanje dodatnog vijeka trajanja baterije sa omogućenim tamnim načinom moguće je jer OLED-u nije potrebno posebno pozadinsko osvjetljenje. Dakle, da bi se stvorila crna boja na OLED zaslonu, piksel je isključen. Budući da isključeni piksel ne troši energiju iz baterije, upotreba mračnog načina rada za stvaranje crne pozadine trebala bi produžiti trajanje vašeg telefona.

Facebook, navodno, testira novu opciju mračnog načina rada za Messenger koju već nude mnoge aplikacije i koja slijedi postavke sistema vašeg telefona. Dakle, umjesto da imate na raspolaganju samo dvije mogućnosti (Isključeno i Uključeno), nakon što se ažuriranje u potpunosti proširi, postojaće i treća opcija, naziva Sistem. Kad je ta postavka omogućena, Facebook Messenger pratiće opciju koju ste postavili za Android OS na svojoj slušalici.

Trebali bismo istaknuti da je ova opcija već dostupna u iOS verziji aplikacije. Postavka sistema namijenjena je onima koji vole prebacivati ​​se između svijetlog i mračnog načina.