Šta nam donosi Wi-Fi 7?

Iako je Wi-Fi 6 tehnologija za mnoge još uvijek nova, tehnološki giganti već uveliko spremaju Wi-Fi 7.

Navodno će ga Institut inženjera za elektriku i elektroniku (IEEE) sertifikovati 2024. godine, dok bi se prvi proizvodi na tržištu mogli naći već iduće godine. Šta će sve donijeti Wi-Fi 7, između ostalog, objasnio je i Andy Davidson, direktor sektora za tehnološko planiranje kompanije Qualcomm.

Wi-Fi 7 donosi mnoštvo funkcionalnosti koje se mogu koristiti za postizanje ekstremnih brzina i niže latencije (manje kašnjenja), pružajući tako podršku servisima iduće generacije“, naveo je on.

Stručnjaci pojašnjavaju da je jedna od odlika ove tehnologije 2,4 puta veća brzina u odnosu na Wi-Fi 6 na frekvencijama 2,4 GHz, 5 GHz, i 6 GHz. Očekuje se da će omogućiti bežično nekompresovano strimovanje 4K video sadržaja direktno na uređaje za virtuelnu i proširenu stvarnost, što je naročito bitno za korisnike VR i AR naočara. Takođe, trebalo bi da donese bolji protok podataka, te maksimalnu brzinu od 40 Gbps. Jedna od prednosti bi trebalo da bude i stabilnija konekcija.

Mediji prenose da ova tehnologija kompanije Qualcomm donosi i High Band Simultaneous Multi-Link. Naravno, ne radi samo ta američka kompanija na ovakvom projektu. I MediaTek uveliko sprema svoju Wi-Fi 7 tehnologiju. Po svemu sudeći, nove mogućnosti stići će i prije nego što očekujemo.