Šta možemo očekivati od Sony pametnog automobila

Sony je prošle godine prvi put predstavio Vision-S, električni automobil kojim bi se uključio na tržište sa ostalim gigantima u automobilskoj industriji.

Tehnološki gigant prvi put je otkrio da ga zanimaju automobili bez vozača 2014, kada su objavili prave senzore za autonomna vozila, ali ne i same automobile. Sony je bio tih sve do ovog januara kada su predstavili Vision-S i od tada se nisu oglašavali.

Šta čini Vision-S drugačijim?

Istina da se Sony formirao kao tehnološka kompanija, sada su se odlučili oprobati u novom segmentu. Kao i drugi novi automobili, Vision-S ima internet konekciju, ali za razliku od nekih drugih, uvijek konektovan.

Senzori su Sonyjevo prvo iskustvo sa automobilima bez vozača i dosta ih je iskorišteno u seriji Vision-S. Sony je Vision-S opremio sa 33 senzora, uključujući solid-state lidar, kameru za vrijeme vožnje i radar. Ovaj ekosistem kamere pružiće veliki broj performansa koje pomažu vozaču i, što je još važnije, omogućiće autonomnu vožnju.

Sony nije objavio kada će se Vision-S pojaviti na tržištu, ali moglo bi proći nekoliko godina da dođe do kupaca. Neće biti potpuno autonoman dok ga potrošači ne dobiju, ali sam će parkirati i mijenjati trake.

Krajem jula Sony je otkrio da su započeli testiranje modela Vision-S u Tokiju. U početku ljudi nisu bili sigurni je li Vision-S trebao biti putni automobil ili samo način da se pokažu Sony-evi senzori. Čini se da ovi testovi na putu sugerišu da bi Sony ipak mogao postati proizvođač automobila.