Šta mislite o metaverzumu za djecu?

Kompanije Epic Games i Lego najavile su da će stvoriti metaverzum za djecu, zasnovan na tri osnovna principa.

Reakcije na ovu ideju kompanija čija su imena sinonimi za zabavu, prilično su podijeljene. Dok neki smatraju da internet već nudi dovoljno sadržaja za namlađe, drugi vjeruju da je to normalan slijed događaja.

Tim Sweeney, izvršni direktor kompanije Epic Games, naveo je da je cilj izgraditi prostor u metaverzumu koji je zabavan, ali namijenjen isključivo djeci i porodicama.

„Lego Group i Epic Games će kombinovati svoje bogato iskustvo kako bi obezbijedili da ova sljedeća iteracija interneta bude osmišljena od samog početka imajući na umu dobrobit djece“, naveli su iz kompanija.

Iako još nije poznato kako će izgledati taj novi svijet, kompanije su podvukle da neće odstupati od tri principa. Prvi je zaštita dječjih prava da se igraju u bezbjednom i zdravom okruženju.

Drugi princip je zaštita dječje privatnosti i primarna briga o njima uz najbolje namjere. Dok je treći pružanje apsolutne kontrole djeci nad sopstvenim digitalnim iskustvom.

Nije poznato kada bi metaverzum za djecu mogao biti dostupan, niti na kojim platformama, ali ljubitelji igara Epic Games-a, kao što je Fortnite i Roblox, sigurno ga željno iščekuju. Da li su u pravu oni koji podržavaju ili oni koji se protive ovoj ideji pokazaće vrijeme.