Spotify testira novu zanimljivu AI funkciju

Spotify – najveća online streaming platforma testira novu opciju koju neki već nazivaju “Spotify ChatGPT”.  Radi se o plejlistama koje generiše vještačka inteligencija na osnovu tekstualnih uputstava.  

Rijetki korisnici koji trenutno imaju priliku da isprobaju ovu funkciju mogu da je pronađu u opciji Your Library, klikom na znak plus za kreiranje nove liste.

Prostor  za unos teksta jako asocira na ChatGPT, a zanimljivo je da korisnici imaju mogućnost da stvaraju muziku različitih žanrova, u čemu im pomažu ponuđena uputstva.

AI već postaje dio naše svakodnevice u svim sferama života, pa ne iznenađuje težnja kompanija da među prvima ponude nešto novo u šta će i vještačka inteligencija “umiješati prste”.

Iako još uvijek nije poznato da li će i kada ova Spotify opcija postati dostupna svim korisnima, stvaranje muzike na osnovu tekstualnih opisa zvuči vrlo zanimljivo i sigurno mnogi s nestrpljenjem iščekuju ovu mogućnost.

Nisu rijetki komentari da bi ova funkcija mogla postati dio aplikacije dostupan samo pretplatnicima, ali još nema nikakvih zvaničnih informacija iz kompanije, pa ne treba donositi ishitrene zaključke.