Sony radi na senzoru od 100 MP

Moćan sistem kamera na mobilnom telefonu je važan dio koji daje na ekskluzivnosti i utiče na odluku da li će ga neko kupiti ili ne. To što kameru “troše” na slikanje selfija, ljubimaca ili hrane u restoranu, nije previše bitno.

Samsung je ranije zadao domaći zadatak konkurenciji predstavivši kameru rezolucije 100 MP, koja krasi Samsung Galaxy S20 Ultra, Galaxy S21 Ultra i Galaxy S22 Ultra. Konkurencija iz Apple i Google fokusirala se na to da kamere manjih rezolucija opreme naprednim algoritmima za obradu fotografije.

Situaciju da Samsung flagship modeli imaju kameru sa 108 MP rezolucije, a iPhone 13 mobilni telefoni i dalje imaju kameru rezolucije 12 MP, dok Google Pixel i Google Pixel 6 Pro imaju glavnu kameru rezolucije 50 MP, očito nije nešto što će ostati zauvijek.

Sony, naime, razvija senzore koji se koriste u Apple i Google mobilnim telefonima i ova kompanija otpočela je razvoj prve kamere rezolucije 100 MP koji bi trebalo da bude dio IMX8 serije senzora.

Naravno, rezolucija senzora nije jedina stavka koja određuje kvalitet fotografija i ona je često manje bitna od otvora blende, veličine senzora, veličine piksela, kao i drugih karakteristika.

Ali, stručnjaci koji se bave projektovanjem kamera o tome vode računa i ono što je u ovom slučaju značajno jeste da se trka u megapikselima zaoštrava. Jer Samsung počinje da planira kamere sa 200 MP i konkurencija ne može sebi da dozvoli da toliko zaostane na ovom polju.