Sony PlayStation se vraća na smartfon?

Nedavno se pojavio oglas za posao koji upućuje na to da bi se Sony PlayStation mogao vratiti na smartfon.

Da je Sony spreman da širi svoje tržište, odavno je jasno. Prije nekog vremena osvanuo je oglas za posao iz ogranka za mobilne igre, gdje se od zainteresovanih traži adaptiranje najpopularnijih PlayStation franšiza na mobilne uređaje. 

Ovo nije prvi slučaj prilagođavanja ovih igra mobilnim telefonima. Prije 10 godina Sony je izbacio model Sony Xperia Play, zasnovan na Android platforni. U njega su implementirali oko 60 igara, među kojima su i Cool Boarders 2, Destruction Derby, MediEvil i Siphon Filter. 

Da posao nije jednostavan, govori stavka koja navodi kako je potrebno izraditi plan i postavljanje ciljeva za sljedećih od 3 do 5 godina. Osim širenja razvoja mobilnih igara, posao podrazumijeva i poseban fokus na prilagođavanju najpopularnijih franšiza telefonima. Potrebno je razvijanje strategije mobilnih igara, te ideja za širenje i razvijanje kompanije. 

Mobilno igranje, odavno nije samo zabava, uzimajući u obzir ozbiljne cifre koje ovaj posao donosi.  Pokémon Go, Candy Crush, PUBG, Genshin Impact i Roblox privlače stotine miliona funti mjesečno. S tim u vezi, ni Sony ne želi da izostane iz trke za svoj dio kolača.