Sony očekuje još veću prodaju konzola PS5

Japanska kompanija Sony ove godine planira da proda čak 18 miliona konzola PlayStation 5.

 „Ono što mogu reći je da možemo nabaviti dovoljno komponenti za 18 miliona jedinica“, kazao je Hiroki Totoki, glavni finansijski direktor kompanije Sony, koja je prošle godine prodala 11,5 miliona konzola PS5.

Planove bi im mogla pokvariti samo pandemija kovida 19, zbog koje su u Kini i ove godine na snazi brojne blokade.

Uprkos krizi u svijetu, ova kompanija bilježi odlične rezultate i nastavlja sa realizacijom velikih planova. Jedan od njih je ranije najavljena akvizicija kompanije Bungie, tvorca video igre Halo, vrijedna 3,6 milijardi dolara.

Iako nije dosegao procjene analitičara, profit japanske kompanije u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 138,6 milijardi jena, odnosno 1,06 milijardi dolara. Takođe, Sony je u tom periodu utrostručio zaradu od poslovanja sa igrama i mrežnim uslugama, te je ona iznosila 55,6 milijardi jena.

Na rast zarade uticao je i film „Spider-Man: Put bez povratka“, za čiju se realizaciju pobrinula ova kompanija, tako da zaista nižu uspjehe na svakom poslovnom planu. Uprkos velikoj zaradi, iz kompanije navode da velika sredstva ulažu u akvizicije i razvoj igara.

A kad smo već kod Spider-Man-a, nedavno smo pisali dakorisnici PS5 mogu očekivati da će njihove konzole uskoro dobiti VRR funkcionalnost, što se u međuvremenu i dogodilo. Podrška je odmah postula dostupna za 15-ak igara, među kojima je i Marvel’s Spider-Man, koju uz DS Wireless Controller i popularnu „peticu“ možete pronaći u ponudi m:tel kompanije.

Kako prenosi Reuters, iz Sony-ja za ovu godinu prognoziraju pad operativnog profita sa 1,2 biliona na 1,16 biliona jena, te najavljuju da će u narednih 12 mjeseci kupiti do 200 milijardi sopstvenih akcija.