Sony Lytia: Nova tehnologija kamera za telefone?

Naziv ‘Lytia’ ukazuje na novu tehnologiju kamere za pametne telefone.

Japanski Sony proizvodi široku paletu elektronskih uređaja. A, 30. jula 2021. godine Sony Group Corporation podnijela je Zavodu za intelektualnu svojinu Evropske unije (EUIPO) zaštitni znak za ime Lytia.

Zaštitni znak ‘Lytia’ kategorizovan je kao Klasa 9 sa sljedećim opisom: Poluvodiči; mobilni telefoni; pametni telefoni; lični digitalni asistenti.

Opis je kratak, ali sladak, no ipak imamo još mnogo pitanja o ovoj aplikaciji. Šta je Sony Lytia, namjerava li japanski proizvođač razviti vlastiti čip za pametne telefone? U 2015. kružile su glasine da Sony radi na vlastitom procesoru za pametne telefone Xperia. Međutim, to se nikada nije desilo.

Međutim, poluvodiči ne uključuju samo procesore, već, na primjer, i senzore fotografije. Sony je lider na tržištu senzora slike, a njegove fotografske senzore koriste mnogi proizvođači telefona.

Čini se da Lytia nije novi senzor za fotografisanje, jer se oni prodaju pod imenom IMX, nakon čega slijede tri broja. Ovo je vjerojatno nova tehnologija koja se može koristiti za senzore fotografije. Baš kao što kompanija koristi ‘Pregius’ i ‘SenSWIR’ tehnologiju za svoje CMOS senzore slike. Činjenica da je korporacija Sony Group prijavila ovaj zaštitni znak čini se da ukazuje da će Lytia biti komercijalni naziv ove nove, nepoznate tehnologije.

Sony Group Corporation novo je ime za ono što je nekad bilo Sony Corporation od travnja 2021. Kompanija je ovu odluku donijela spajanjem svojih drugih odjela (Sony Electronics Corporation, Sony Imaging Products & Solutions, Sony Home Entertainment & Sound Products i Sony Mobile Communications ) u Sony Corporation.

Evropsku aplikaciju za Sony Lytia pogledajte ovdje.