Sony i Honda zajedno stvorili električni automobil

Ovogodišnji CES 2023, održan u Las Vegasu, još jednom je dokazao da ljudska kreativnost nema granice, ali i da je saradnja velikih kompanija uvijek dobrodošla. 

To se ovoga puta vidi na primjeru giganata iz Japana Sony i Honda, koji su udružili snage, inovativnost i tehnologiju, pritom zadržavši svoju suštinu. Kao rezultat takve simbioze nastao je moćni prototip električnog automobila nazvan Afeela. Ovim će Japan dobiti još jednog igrača na globalnoj tržišnoj trci.

Afeela će iz proizvodnje na svjetska tržišta izaći 2026. godine, prije svih na tržište Sjeverne Amerike, pa tek onda Japana i Evrope. Ono što krasi ovaj automobil je veliki broj senzora, kamera i radara, što će mu omogućiti preciznost i samostalnost prilikom kretanja.

Afeela je sedan, prednje svjetlo proteže se cijelom širinom automobila, rešetka je zatvorena, sa jako reflektujućim crnim krovom. U najavi su i moćna dva elektromotora i pogon na sve točkove.

Sony je čak najavio da novi automobil sadrži i PS5 konzolu, što nam najavljuje da se ova kompanija nije odrekla svoje srži, a Honda je tu da ovom remek djelu da svoj pečat, ali i da izađe iz svoje zone komfora.

Što se tiče dimenzija vozila, biće dugo 4.895 mm, široko 1.900 mm, visoko 1.460 mm, sa međuosovinskim razmakom od tri metra. Afeela je elegantnog izgleda, čistih linija, maštovitog sadržaja LED rasvjete u karoseriji. Kabina je priča za sebe, futuristički opremljena u minimalističkom stilu sa “yoke” upravljačem, koji putnicima odaje utisak da putuju svemirskim brodom.

Ovaj automobil bi trebao biti poluautomatizovan (nivo 2 ili 2+ će činiti osnovni paket opreme), a usluga potpune automatizacije (nivo 3) dodatno bi se nadoplaćivala i u tom slučaju vozač bi služio kao puki kontrolor automatike.

Cijena za sada nije poznata, ali se nagađa da neće zaostajati za vozilima vodećih proizvođača kao što su Mercedes-Benz, BMW, Volvo i Audi. Iz kompanije Sony već su najavili da će softver  integrisan u automobil funkcionisati putem pretplate i da će neke mogućnosti automobila dodatno naplaćivati.