Snapdragon 8 Gen 1+ ipak čeka “bolje dane”

Snapdragon 8 Gen 1+, poboljšana verzija Qualcomm-ovog čipseta Snapdragon 8 Gen, ipak neće biti predstavljen u junu, kako je najavljeno.

Za sve je kriva loša epidemiološka situacija u Kini, zbog koje su stanovnici te zemlje već duže vrijeme zatvoreni u svojim kućama, a i kompanije funkcionišu po drugačijem režimu nego inače. Tek ovih dana pomalo bojažljivo popuštaju rigorozne epidemiološke mjere, što uliva nadu da će kriza uskoro proći.

Da je to uzrok odgađanja izlaska Snapdragon 8 Gen 1+ čipseta objavila je i agencija Xinhua.

Ipak, nije sve sasvim crno. Ako je vjerovati kineskom leaker-u Digital Chat Station, Snapdragon 8 Gen 1+ pojaviće se u drugoj polovini ove godine.

Digital Chat Station navodi i da kompanija Qualcomm jako dobro sarađuje sa kompanijom Lenovo, zbog čega postoji velika vjerovatnoća da će ovakav čipset pokretati nadolazeći model Motorola Edge 30 Ultra.

GSM Arena navodi da u prilog tome ide i činjenica da je i model Motorola Edge 30 Pro bio prvi uređaj koji je pokretao Snapdragonom 8 Gen 1.

Šuška se da bi se poslije Motorola-e novi čipset trebao naći u Xiaomi telefonima, a zatim i u uređajima drugih kompanija.

Podsjećamo, Snapdragon 8 Gen 1+ biće jako sličan svom prethodniku. Jedna od razlika su brzine takta, koja će kod novog modela biti veće.