Samsung u nekim modelima telefona odustaje od svojih čipova

Samsung je odlučio da sa svojim Exynos procesorima uđe u borbu sa konkurencijom koja dominantno proizvodi čipove za druge telefone, ali po mišljenju brojnih korisnika nisu dostigli zadovoljavajući kvalitet.

Da li su i u kojoj mjeri te kritike opravdane manje je važno od mogućnosti da Samsung u svoja dva nastupajuća flagship telefona – Galaxy S23 i Galaxy S24 umjesto svog procesora ugradi konkurentski Snapdragon.

Razlog žalbi korisnika je veća potrošnja Exynos procesora i nešto slabije performanse, i zbog toga će, prema najavama koje se čuju u medijima, modele S23 i S24 pokretati Snapdragon, dok Samsung ne usavrši svoj čipset do nivoa da bude u ravni sa konkurencijom. I očekuje se da će to biti do 2025. Samsung Galaxy S25 serija bi po tim planovima trebala da bude pokrenuta vlastitim čipsetom koji će korisnicima omogućiti samo najbolje performanse koje očekuju od flagship modela.

Samsung je najavio da će raditi na razvoju moćnijeg Exynos čipseta, koji za razliku od drugih koje proizvodi, ne bi bili dostupni za druge telefone sem njihovih. Dosadašnje procesore Exynos koriste za svoje telefone koje plasiraju na pojedina tržišta, te prodaju pojedinim drugim kompanijama.

Samsung želi da ima punu nezavisnost u sferi proizvodnje procesora, tako što će razviti jedan pravi moćni za svoju flagship seriju telefona, čime će umanjiti uticaj kompanije Qualcomm, tvorca Snapdragon-a, na svoj proizvodni proces.