Samsung SmartThings Station olakšava život

Kompanija Samsung na nedavno održanom sajmu elektronike CES 2023 promovisala je SmartThings Station, srce pametnog doma, koje je ujedno i podloga za bežično punjenje uređaja.  

Ovaj aparat korisnicima omogućuje automatizaciju kućanskih uređaja, kao i podešavanje dnevnih rutina kojima se štedi vrijeme, ali i električna energija. Na primjer, ukoliko se spremamo za spavanje SmartThings Station će isključiti svjetla, spustiti roletne, podesiti temperaturu u prostoriji… Takođe, ako izlazimo iz kuće isključiće utičnice i aparate koje ne koristimo, što je dobro i s bezbjednosnog aspekta. Dakle, više nećemo morati da prije svakog odlaska na put posebno pregledamo svaki kućanski aparat kako bismo se uvjerili da je isključen.

Iz kompanije poručuju da pametni dom ne treba da bude komplikovan i skup, te da upravo zbog toga nude “jednostavno, pouzdano i proširivo jezgro pametnog doma”. Naglašavaju da je SmartThings Station kompatibilna sa mnoštvom proizvoda koje pametni dom čine pametnim, među kojima su i oni koje okuplja Matter standard.

S obzirom na to da broj pametnih uređaja ne prestaje da raste, potreba za prozvodom kao što je SmartThings Station zaista postoji. Što se tiče načina korištenja, jednostavan je. Korisnik ima mogućnost da poveže uređaje skeniranjem QR koda kamerom Samsung Galaxy pametnog telefona, mada će se, čim prvi put uključi uređaj, na njegovom telefonu pojaviti obavještenja i smjernice koje vode kroz proces povezivanja aparata.

Pozitivno je i to da je novi Samsung-ov aparat povezan sa opcijom SmartThingsFind, te se može koristiti i za pronalazak izgubljenih pametnih uređaja, poput mobilnog telefona.