Samsung radi na Androidu 12 za Galaxy S21 seriju

Samsung je počeo rad na Androidu 12 za Galaxy S21 seriju, kaže tipster Max Weinbach.

Google je predstavio prvu beta verziju Androida 12 u maju sa beta 2 ažuriranjem. Preliminarna izdanja dostupna su za preuzimanje na Pixel telefonima i odabranim uređajima ASUS-a, OnePlus-a, Oppo-a, Xiaomi-ja, Realme-a, Sharpa, TECNO-a, TCL-a, Vivo-a i ZTE-a.

Konačno izdanje Androida 12 očekuje se u septembru.

Samsung će navodno početi predstavljati Android 12 zajedno sa novom verzijom prilagođenog One UI skin-a pred kraj godine. Kompanija će navodno održati Samsung Developer Conference (SDC) u oktobru ili novembru. Ipak, ako je prošla godina bilo kakav pokazatelj, kupci neće morati toliko dugo čekati One UI 4.0 zasnovan na Androidu 12. Vjerovatno je da će prva beta verzija stići u avgustu.

Samsung je pokrenuo Android 11 sa Galaxy S20 porodicom, zato ne čudi činjenica da će Galaxy S21 serija vjerovatno biti prva koja će dobiti Android 12. Ostali glavni vodeći modeli kompanije vjerovatno će biti ažurirani na najnoviju verziju u januaru 2022.

Android 12 jedno je od najvećih ažuriranja Android dizajna u posljednjih nekoliko godina. Donosi Googleov jezik dizajna “Material You”, redizajnirane widgete, alate usmjerene na privatnost i novi nivo dvostrukog dodira.