Samsung QN100B je televizor sa najsvjetlijim prikazom ikada

Kompanija Samsung, poznata po tome što neprestano pomjera granice tehnologije, predstavila je televizor sa najsvjetlijim prikazom ikada.

U pitanju je model QN100B Neo QLED, sa dijagonalom od impresivnih 98 inča.

Prema navodima sajta Rtings, prije predstavljanja ovog televizora titulu “najsvjetlijeg” TV uređaja nosio je takođe uređaj ove južnokorejske kompanije – Samsung QN90B QLED, čija je prosječna izmjerena osvijetljenost ekrana 1.197 nita u SDR formatu, odnosno 2.120 je izmjereno na bijelom kvadratu koji pokriva 10 odsto ekrana. Prosječna izmjerena osvijetljenost ekrana tog uređaja u HDR formatu je 1.222 nita.

Novi model QN100B Neo QLED donio je nevjerovatno unapređenje u tom segmentu, te isporučuje sliku maksimalne osvijetljenosti od 5.000 nita, što nikada do sada nije zabilježeno.

Ovaj uređaj izuzetno velikih dimenzija koristi mini-LED tehnologiju pozadinskog osvjetljenja, baš kao i bivši rekorder po osvijetljenosti ekrana – QN90B.

Od ostalih karakteristika ovog sjajnog TV uređaja važno je pomenuti da je i najtanji televizor kompanije Samsung, sa debljinom od samo dva centimetra. QN100B Neo QLED dolazi sa 4K rezolucijom, zvučnim sistemom jačine 120 W i podrškom za Dolby Atmos.

QN100B izgleda obećavajuće. Sa besprijekornom slikom i zvukom trebao bi se podjednako dopasti ljubiteljima svih vrsta TV sadržaja. Ipak, koštaće mnogo, a zahtijeva i profesionalnu instalaciju, tako da neće baš svako moći da ga priušti.