Samsung prvi proizveo 3nm čip sa poboljšanim performansama

Velika ulaganja Samsung-a u razvoj tehnologije čipova su dala rezultat, jer se ova kompanija pozicionirala kao vrhunski proizvođač, nakon što je prva uspjela da napravi mikročip od 3 nanometra (nm).

Proizvodni proces ovih najnaprednijih čipova na svijetu je 45 odsto energetski efikasniji, a čipovi pružaju 23 odsto bolje performanse od prethodne generacije 5-nanometarskih čipova, tvrde iz Samsung-a. Površina čipova je 16 odsto manja od onih koji su rađeni starom tehnologijom.

Iako se smatra da je u razvoju Samsung pretekao tajvanski TSMC (snabdijeva čipovima Apple i brojne druge), ovo neće u prvom periodu uticati na tržište. Samsung će prvo morati pokazati da proizvodnja novih čipova ima istu isplativost kao i konkurentski, jer je samo to put da kompanije počnu da naručuju njihove čipove.

Ipak, ni konkurencija ne sjedi skrštenih ruku, pa i TSMC planira da do 2026. godine na tržište izbaci čipove 2nm tehnologije. Tajvanski i južnokorejski takmaci se nadmeću za višegodišnje ugovore s Apple-om i Qualcomm-om, koji planiraju razvoj postojećih proizvoda na novoj tehnologiji manjih čipova.

Južnokorejska kompanija planira da novi mikročip koristiti za računarstvo visokih performansi i niske potrošnje energije. Sa mobilnim procesorima koji dolaze u sljedećoj generaciji 3nm čipova očekuje se smanjenje potrošnje energije za polovinu, dok će čipovi nuditi više što se tiče performansi za trećinu. I sve to na 35 procenata manjoj površini!

Samsung će proizvoditi ove čipove u svojim postrojenjima u Hvaseongu, a planira se proširenje na Pjeongtek, dok istovremeno grade fabriku u Teksasu, gdje bi se u budućnosti mogli proizvoditi 3nm čipovi.