Samsung povećao profit od prodaje čipova

Južnokorejski Samsung ostvario je rast prihoda u sektoru prodaje čipova tokom prvog kvartala ove godine, koji u poređenju sa istim periodom prošle godine iznosi 50 odsto.

Prodaja Samsung-ovih memorijskih čipova je porasla za 40 odsto u odnosu na prethodni period, zahvaljujući čemu je kompanija prihodovala 15,8 milijardi dolara.

Ipak, Samsung upozorava da će problemi u lancu snabdijevanja, koji uzrokuju nestašice komponenti za njegove uređaje, potrajati. Iz kompanije su saopštili da će nastaviti napore da povećaju zalihe čipova i senzora.

Ovakav zaokret u poslovnoj politici posljedica je njihove procjene da je opalo raspoloženje kupaca prema pametnim telefonima. U svojoj procjeni tržišnih kretanja navode da očekuju slabije raspoloženje kupaca za pametne telefone zbog „produženih geopolitičkih sukoba i zatvaranja u nekim oblastima“.

Uprkos tome što zapažaju da će spajanjem korona krize sa ratnim sukobima koji se odvijaju u Ukrajini doći do skoka inflacije i usporavanju potražnje, Samsung je tokom prvog kvartala bio vodeći u svijetu po prodaji telefona. I prodaja telefona je imala rast, u prvom redu Galaxy S22, koji je predstavljen u februaru.

Ukupno gledano, Samsung je u posmatranom periodu ostvario  prihod od 61,3 milijarde dolara, odnosno 11,1 milijardu dolara operativnog profita. Te brojke su u skladu sa njihovim prognozama koje su ranije napravili.