Samsung Galaxy Z Fold 3 dobija S Pen

Već nekoliko mjeseci unazad najavljuje se podrška za S Pen na Samsung telefonu Z Fold 3, a sada je to i definitivno potvrđeno.

Samsung telefoni savitljivog ekrana dobijaju mogućnost korištenja S olovke, i to već u trećem kvartalu ove godine. Prvi telefon za koji se razvija podrška jeste Galaxy Z Fold 3.

Gadget koji je prvobitno dizajniran za Note uređaje nije bilo jednostavno prilagoditi savitljivom telefonu, tačnije njegovom osjetljivijem ekranu. Upotrebom standardnog S Pen-a ekran bi trpio oštećenja usljed pritiska, zbog čega bi na njemu ostajali tragovi i ogrebotine. Osim toga, digitizer – dio telefona koji analogni signal pretvara u digitalni, trebalo je takođe učiniti elastičnim.

Prema nekim spekulacijama, primjena S Pen-a u novoj generaciji telefona možda je način da se kompanija Samsung osigura u slučaju da nove serije Note uređaja na tržištu dožive slabije rezultate, kao što je bio slučaj sa serijom Note 20. Time bi korisnici i dalje imali mogućnost da upotrebljavaju sve i te kako korisne funkcije olovke čak i ako nisu ljubitelji Note-a.