Samsung će uložiti 15 milijardi dolara u centar za razvoj čipova

Namjere i planovi Samsung Electronics da se osim stvaranja kvalitetnih finalnih proizvoda etablira i kao proizvođač njihovih pokretača – čipova, realizuju se korak po korak.

Samsung je otvorio novi kompleks za u južnokorejskom u Giheungu, južno od Seula, u kome će se baviti naprednim istraživanjima uređaja i procesa sledeće generacije za memorijske i sistemske čipove. Kompanija planira da uloži oko 20 triliona vona odnosno oko 15 milijardi dolara do 2028.godine.

Samsung Electronics nastoji da prevaziđe granice poluprovodničkog skaliranja – navodi se u saopštenju povodom ovog događaja, dok čelni ljudi kompanije navode da time nastavljaju svoju tradiciju preventivnog ulaganja i isticanja tehnologije.

Samsung je u petogodišnjem planu svog poslovanja odredio da 450 biliona vona (356 milijardi dolara) bude uloženo u razvoj poluprovodnika, biotehnologije i vještačke inteligencije, što se smatra strateškim oblastima za budućnost.

Ovom sumom su nadmašene sve ranije najave, a time se došlo do najvećeg investicionog plan kompanije u istoriji, koji premašuje onaj iz prošle petoljetke za 30 odsto.

Ono što će još biti u fokusu su napredni čipovi za superkompjutere, robote i za vještačku inteligenciju, a planira se i razvoj 6G tehnologije.

Velika ulaganja Samsung-a u razvoj tehnologije čipova su dala prve opipljive rezultate, nakon što su prvi uspjeli da naprave mikročip od 3 nanometra (nm). Oni su 16 odsto manji od starih 5-nanometarskih čipova, pružaju 23 odsto bolje performanse od prethodne generacije, a njihov proizvodni proces ovih najnaprednijih čipova na svijetu je 45 odsto energetski efikasniji.