Sajtovi fokusirani na fotografije, a nisu Instagram

Da li ste i vi nekad pomislili da vam nedostaje onaj stari Instagram, na kom su se mogle vidjeti samo fotografije, prije storija i Reels-a koji su nastali kao derivati ideja započetih na Snap-u i Tiktok-u.

Ne morate da se brinete za svoj ukus, jer definitivno niste jedini. Mnogi zaboravljaju da je Instagram u početku bio mreža koja je okupljala ljude vješte da naprave zanimljivu fotografiju slikajući bilo šta. Potom su na nju došli oni koji su željeli da istaknu svoja lica i druge dijelove tijela, a sa tim mnoštvom je došao i sadašnji vlasnik koji je tu prepoznao novac, a sada se grčevito bori da održi korak sa drugim platformama.

Ipak, ima dovoljno onih koji žele samo da postave fotografiju i budu u interakciji sa prijateljima. I kad su se neki požalili na to, u komentarima su dobili preporuke za platforme koje se koncentrišu samo na fotografije.

One su uglavnom prilagođene različitim operativnim sistemima, dozvoljavaju komentare i imaju barem jedan dio funkcija besplatano.

Vero је sajt koji liči na Instagram, a pri tome nema reklama ni algoritma koji će vam dosađivati. Besplatan je za korisnike i vjerovatno će u budućnosti uvesti pretplatu.

Pixelfed ima tipičan interfejs društvenih mreža. Ova platforma otvorenog koda za sebe navodi da je „besplatna i etička platforma za dijeljenje fotografija“ bez oglasa, analitike treće strane ili praćenja.

Flickr postoji odavno, a popularnost je izgubio kad je smanjio slobodan prostor za skladištenje fotografija. Omogućava dvije vrste naloga – slobodni i Pro, koji se plaća.

Degoo nije sajt za društveno umrežavanje i, kao takav, ne možete učiniti svoje fotografije javnim da bi ih bilo ko mogao vidjeti. Ali, možete ih rasporediti u albume, podijeliti ih sa prijateljima i sakupljati komentare. Možete se pretplatiti ili „živjeti“ sa reklamama.