Safari je tek drugi browser sa više od milijardu korisnika

Safari, internet pregledač kompanije Apple, prešao je magičnu cifru od milijardu korisnika.

Za njega se odlučilo gotovo 20% ukupnog broja korisnika interneta na svijetu, što je odličan uspjeh. Naravno, taj rezultat i dalje je nedovoljan da bi se mjerio sa prvoplasiranim – Google-ovim Chrome-om, koji ima više od 3,3 milijarde korisnika.

Ove podatke objavio je Atlas VPN, koji je proveo istraživanje s ciljem „rangiranja“ browsera po broju korisnika u svijetu. Atlas VPN je prenio podatke GlobalStates-a i InternetWorld Stats-a prema kojima Chrome, sa više od 3,3 milijarde korisnika, zauzima više od 64 odsto ukupnog tržišta browsera. Drugo mjesto, kao što pomenusmo, pripalo je Apple-ovom pregledaču, a iza njega slijede Microsoft Edge, Firefox i Samsung Internet.

Prema podacima koje je objavio Atlas VPN, Microsoft Edge koristi više od 212 miliona ljudi, što čini oko 4% tržišta. Sa nešto više od 179 miliona korisnika Firefox zauzima oko 3% tržišta, dok browseru Samsung Internet, koji koristi oko 150 miliona ljudi, pripada 2,85% tržišta.

Chrome je popularan jer Google nudi brojne sjajne aplikacije poput Google Maps-a i YouTube-a, sa ogromnim brojem korisnika, koji onda odlučuju da isprobaju i druge njegove usluge, među kojima je i Chrome. Što se tiče Safari-ja, njegova popularnost, između ostalog, raste i zbog toga što dolazi na svim iPhone i Mac uređajima, čija prodaja, takođe, bilježi rast.