Sada je moguće i negativno ocjenjivanje na Twitteru

Popularna društvena mreža Twitter uvodi nove funkcije, koje će korisnicima omogućiti da iznesu i negativan stav prema nečijoj objavi.

Nova mogućnost negativnog ocjenjivanja odgovora na tvitove nose ime Downvote i Dislike i, kao i obično, biće dostupne prvo korisnicima aplikacije na Apple-ovom iOS, dok će za one koji tvituju sa Android telefona ova mogućnost doći naknadno.

Treba napomenuti da negativne reakcija neće biti vidljive svima, jer će samo autor objave moći vidjeti koliko je downvote-ova i dislike-ova dobio na svoj tvit. Isto tako, ni drugi neće moći vidjeti da ste nekome dali negativnu ocjenu.

Funkcija Downvote je „taster“ koji bi korisnici trebalo da pronađu u donjem dijelu objave, uz lajkove, retweet, dijeljenje i opciju podešavanje označenu s tri tačke.

Na novu opciju su pozitivno reagovala dva Big Tech preduzetnika, Marc Andreessen i Elon Musk. Prvi je naveo da nije bio ovako uzbuđen novim proizvodom još od iPhone-a, dok je potonji ispod njegove objave napisao samo kratko „Da“.

Inače, mogućnost davanja pozitivne i negativne reakcije je najzastupljenija na Reddit-u, gdje služi da bi objave sa najviše pozitivnih bile u vrhu i vidljivije drugim korisnicima. Reddit je na Twitter-ovu objavu šaljivo prokomentarisao mimom koji govori da im je ideja zanimljiva.