Robotske ribe koje “jedu” mikroplastiku će pomagati u čišćenju okeana

Kineski naučnici sa Univerziteta u Sečuanu osmislili su male ribe-robote za koje planiraju da će u budućnosti čistiti okeane i mora od mikroplastike.

Robotske ribice su duge tek 1,3 centimetra i mekane su na dodir. Plivaju i usisavaju mikroplastiku, za sada samo u plitkoj vodi. Crne su boje, ali imaju osvjetljenje, mogu da zamahnu perajama i pomjeraju tijelo. Zahvaljujući svjetlu naučnici mogu da ih kontrolišu kako bi izbjegli da ih ne progutaju druge ribe ili oštete plovila.

Tim naučnika planira da ih “obuči” da usisavaju mikroplastiku i u dubljim vodama. Druga stvar koja se od njih očekuje jeste da prikupljaju podatke o zagađenju mora u realnom vremenu.

“Razvili smo tako laganog minijaturnog robota koji se može koristiti na mnogo načina, na primjer u biomedicinskim ili opasnim operacijama. Tako mali robot se može ubaciti u neki dio tijela i na taj način može da pomogne u otklanjanju neke bolesti. Za sada uglavnom radi na prikupljanju mikroplastike i kao robot za uzorkovanje i može se više puta koristiti”, kaže Vang Jujan, jedna od članica tima naučnika koji su radili na razvoju robota.

Robot riba je u stanju da apsorbuje zagađivače, kao i da se oporavi kada je oštećena. Njena brzina je veća nego kod drugih sličnih vještačkih robota, jer može da pliva do 2,76 dužina svog tijela u sekundi.

Na kraju je potrebno reći da je napravljena od poliuretana koji je biokompatibilan, što je važno u slučajevima da je prave ribe slučajno progutaju, jer će moći da je svare.