Roboti su odštampali 3D park u Kini

Američka kompanija AICT (Advanced Intelligent Construction Technology) pomjera granice u građevinarstvu.

Zapravo, ne radi se o standardnoj gradnji. Njihovi proizvodi rezultat su 3D štampe. Tako su stvorili i futuristički park u gradu Šenžen, u Kini, koji liči na malu zelenu oazu, ukrašenu bijelim skulpturama. Prostire se na 5.523 kvadratna metra, a 88 odsto tog prostora prekriveno je zelenilom.

AICT je koristio tehnologiju 3D štampanja za proizvodnju skulptura, klupa, cvjetnih leja, potpornih zidova i ivičnjaka. Stvoren je park koji nije samo najsavremeniji, nego je i estetski vrlo atraktivan.

Iako neki mogu pomisliti da je materijal nastao 3D štampanjem samo kratkotrajni ukras, radi se o izuzetno kvalitetnom i čvrstom betonu, koji će vrlo vjerovatno u skorijoj budućnosti biti zastupljen u svim sferama građevinarstva. Da je materijal zaista vrhunski potvrđuje i to što je ova firma od njega već pravila manji most.

Prednost ove vrste gradnje, kako navode u kompaniji AICT, je i ušteda radne snage, jer dobar dio posla rade roboti. Naglašavaju da je rad na ovakvim projektima i bezbjedniji za radnike, jer sve fizički teže poslove rade roboti, tako da se ljudi ne moraju izlagati velikim rizicima i naporima. Takođe, vrijeme gradnje je znatno kraće nego prilikom standardne gradnje.

U AICT-u navode da koristeći 3D štampanje mogu da izgrade kuću prosječne veličine za samo nekoliko sedmica, što je neuporedivo brže od standardne gradnje.