Robotaksi stiže na ulice u Teksasu

Robotaksi nastao iz partnerstva Toyota-e i Aurora-e imaće autonomno testiranje na ulicama urbane zone Dalasa i Fort Vorta u Teksasu.

Hibridni modifikovani kombiji po imenu Sienna biće prije svega isprobavani na autoputevima i brzim cestama, a testiraće se kako se ponašaju prilikom ubrzanja i zaustavljanja.

Test neće biti preobiman, a kombiji nisu u potpunosti autonomni, odnosno bez vozača, jer će svako vozilo imati i nadzornika za volanom kao i monitor na sjedištu suvozača. Međutim, Sienna će autonomno voziti do 70 milja na sat, a iz Aurora-e su navele da će povećati flotu i proširiti testiranje na urbanija područja u narednim mjesecima.

Aurora je izabrala Teksas i zbog toga što ima dosta glavnih ruta za transport, tako da bi tu mogla da provjeri svoje planove za prevoz tereta. Isto tako se očekuje da će provjeriti koliko mogu da razviju putovanja visokog prioriteta, kao što su vožnje do aerodroma, za svoju robotaksi platformu Aurora Connect. Kamioni kompanije već prevoze robu za Uber Freight u Teksasu.

Toyota i Aurora su pod velikim pritiskom da testiranje bude uspješno. Aurora je kupila Uber-ovu samovozeću jedinicu u decembru 2020. kako bi ubrzala svoje planove za vožnju i na kraju se nada da će Connect priključiti na Uber i druge usluge pozivanja.

Što prije ovakvi eksperimenti urode plodom, prije će uključiti u trku sa rivalima kao što su Cruise i Vaimo, koji već nude ograničene vožnje.