Robot Optimus biće pomoćnik i prijatelj

Prototip humanoidnog robota kompanije Tesla trebao bi biti predstavljan sutra.

Mediji prenose da izvršni direktor kompanije Ilon Mask vjeruje da će Optimus moći da bude pomoćnik u domaćinstvu, ali i čovjekov prijatelj.

Inače, posljednjih godina kod proizvodnje humanoidnih robota sve češće se spominje težnja da oni postanu društvo i moralna podrška svojim vlasnicima.

Vjeruje se da bi i Mask predstavljanjem Optimusa mogao proširiti svoju djelatnost, koja se do sada svodila na stvaranje samovozećih automobile.

Planirano je da se humanoidni roboti te kompanije u početku koriste u proizvodnji i logistici za rad koji se ponavlja i koji je monoton, kako bi bio nadoknađen nedostatak radne snage.

Mask očekuje da bi Optimus mogao biti i mnogo više – prijatelj. Da li će tako biti, vidjećemo.

Stručnjaci podsjećaju na brojne pokušaje stvaranja robota sličnih čovjeku, koji nisu prošli baš najslavnije. Ističu da je njihova kupovina uvijek rizik za vlasnike kompanija.

Profesor robotike na Državnom univerzitetu u Arizoni Heni Ben Amor naglašava da je ovo veoma, veoma izazovno tržište, “jer kupujete velikog skupog robota, koji zapravo ne može mnogo da uradi”.

Ipak, svaki novi robot i svaki novi pokušaj da se stigne bliže cilju – stvaranju sposobnog i korisnog humanoidnog robota je pozitivan i korak je bliže onome čemu teži čovječanstvo.