Robot nalik na meduzu nježno podiže najosjetljiviju robu

Roboti su odavno zastupljeni u industriji, obavljaju najteže i najzahtjevnije poslove, a sada stručnjaci rade na tome da ih učine dovoljno spretnim da mogu da podignu i prenesu najosjetljiviji teret, a da ga pri tome ne oštete.

Tako je nastao jedan vrlo zanimljiv primjerak, čija gumena hvataljka funkcioniše po principu meduzinih pipaka. Zahvaljujući njoj može nježno hvatati i podizati stvari. U pitanju je robot kojeg su stvorili inženjeri s Harvarda.

Kako pojašnjavaju, pipci su gumene cijevi ispunjene vazduhom, ali je materijal s jedne strane malo deblji, tako da se pod pritiskom savija u određenom smjeru. Tako se obavija oko predmeta.

Inženjeri ističu da je snaga svake pojedinačne cijevi slaba, ali zajedno su vrlo spretne i omogućavaju podizanje prilično teških predmeta. Pipci se jednostavno omotaju oko predmeta i kada ga uhvate on je na bezbjednom. Ipak, nije svaki pokušaj uspješan. Ponekad predmet isklizne, u zavisnosti od toga na kojem dijelu ga robot zgrabi.

Ni to nije toliko strašno, s obzirom na to da i ljudima predmeti ponekad ispadnu iz ruku, ili ih unište prilikom nespretnog spuštanja na podlogu. Značaj ovog robota je što njegovi “prsti” zaista funkcionišu u velikom broju slučajeva, što je znak da stručnjaci samo treba da nastave da ga usavršavaju.