Robot koza? U Kawasaki-ju kažu – da!

Kawasaki je kreirao četvoronožnog robota koji liči na kozu i nazvao ga Bex.

Kako navode iz te japanske kompanije, njegov dizajn je zasnovan na ibeksu – kozorogu, vrsti divlje koze čije je stanište u dijelovima Afrike i Evroazije.

Nije poznato zašto je Bex, koji je predstavljen na Međunarodnoj izložbi robota u Tokiju, napravljen po uzoru na tu životinju, s obzirom da je on dio kompanijinog Kaleido programa, koji od 2015. godine radi na projektima dvonožnih robota.

Bex je kreiran tako da može da se kreće čak i po neravnim terenima. Točkovi koje ima na koljenima omogućavaju mu da ubrza po ravnim površinama, u odnosu na tempo kojim se kreće dok hoda po nepristupačnijem terenu.

Ovaj neobični robot može da nosi teret težak oko 100 kilograma, a kako prenose mediji, cilj kompanije je da on služi za transport materijala za izgradnju i sličnog tereta. Uz to, može da se jaše, pa je pogodan i za industrijske inspekcije na udaljenim lokacijama.

Zanimljivo je da je njegova gornja polovina modularna, pa ne mora izgledati kao kozorog. Pretpostavlja se da u praktičnoj primjeni neće ni imati lik te životinje.