Robot advokat po prvi put će braniti optuženog

Da, dobro ste pročitali! Prvi put u istoriji pravosuđa optuženog će zastupati robot. Ročište je zakazano za februar, ali se još ne zna tačan datum. 

U pitanju je saobraćajni prekršaj, a kako će se ovaj advokat snaći ostaje nam da pričekamo i da vidimo.

O čemu se zapravo radi?

Kompanija DoNotPay, koju je osnovao profesor Joshua Browder sa Stanford Univerziteta, odavno se bavi rješavanjem zakonskih zavrzlama. Sve je počelo sa tim da je profesor sa svojim timom želio da pomogne ljudima da izađu na kraj sa birokratskim zakonima vezanim za nepropisno parkiranje.

Umjesto da plaćaju skupe advokatske usluge, ljudi su mogli na ovoj aplikaciji za samo 36 dolara godišnje pretplate dobiti sve vrste usluga vezanih za pisanje odgovora nadležnim službama (molbe, žalbe, pritužbe…). Pretplatnik treba da unese u aplikaciju ključne riječi vezane za pravni problem koji ima i aplikacija će sročiti dokument koji mu je potreban.

U međuvremenu se aplikacija DoNotPay, koja nosi naziv po firmi osnivaču, proširila širom Sjeverne Amerike i Velike Britanije tako da trenutno broji preko 150.000 pretplatnika.

Od 2020. godine firma se bavi i vještačkom inteligencijom, a vrhunac njihovog entuzijazma je robot advokat. Uz ovu kompaniju tu je još i firma Luminans čiji se softver takođe bavi pravnim uslugama, a njihov program trenutno se koristi u 55 država širom svijeta.