Rijetka video-igra prodana u humanitarne svrhe

Zaposlenik Goodwill-a u Teksasu pronašao je izuzetno rijetku igru ​​Atari 2600 i kompanija je održala internet aukciju za prodaju koja je kupljena za 10.590 dolara.

Jedan zaposlenik e-trgovine Goodwill u Teksasu je pretraživao je donirane videoigre i elektroniku. U jednoj od mnogih kutija otkrio je nešto vrlo rijetko, kopiju Air Raida, igre Atari 2600 objavljenu 1982. godine u izdanju Men-A-Vision.

To nije bila baš dobra igra čija je tematika bila svemirska borba, ali prepoznatljiv dizajn plavog uloška, ​​zajedno sa ručkom u obliku slova T na vrhu, učinio ju je jedinstvenom. U poređenju sa većinom Atari igara, Air Raid je izgledao kao sa druge planete. Međutim, ono što Air Raid zaista čini tako rijetkim jeste da je samo 12 primjeraka prodano, a vjeruje se da ih nema puno više.

Goodwill je velika, globalno organizovano neprofitna dobrotvorna grupa koja upravlja mnogim različitim uslugama i programima. Takođe vodi preko 150 trgovina širom Sjeverne Amerike. Te prodavnice uzimaju donirane predmete i prodaju ih po nižoj cijeni, što pomaže u donošenju prihoda organizaciji, a stvari poput odjeće i namještaja čini pristupačnijima ljudima koji sebi ne mogu priuštiti kupovinu u većim trgovinama.

U saopštenju za javnost, objašnjeno je da bi novac zarađen od ove prodaje može donijeti dosta dobrog.

„S 10.000 dolara zarađenih od prodaje ovog predmeta, Goodwill North Central Texas može pružiti dnevnu habilitaciju za godinu dana za jednu odraslu osobu sa invaliditetom”.