Retro digitalni fotoaparati su ponovo u modi

Digitalni fotoaparati koji su se proizvodili početkom 2000-ih godina ponovo su postali popularni kod mlađih generacija.

Generacija Z je već pokazala interes za retro stvari i pojave s početka ovog vijeka, kao što su preklopni telefoni, a sada je na TikTok-u popularizovano korištenje malih fotoaparata starih skoro dvije decenije.

Hashtag #digitalcamera ima veliki rast na mreži, a najpopularniji su snimci o kultnom dječjem Nikon COOLPIX aparatu roze boje, piše New York Times.

Popularni tiktokeri kažu da su fotografije koje nastaju pomoću ovih fotoparata “slatke”, a mnogi drugi korisnici su zainteresovani kako ovaj “stari” gadget funkcioniše.

“Kako poslije dolaziš do fotografija?” jedno je od pitanja, a mnogi su utvrdili da u kući već imaju jedan takav fotoaparat jer su ga imali njihovi roditelji ili starija braća i sestre.

Američki list navodi primjer Anthonya Tabareza koji je na proslavu mature ponio fotoaparat Olympus FE-230 koji je star skoro kao i njegov vlasnik.

“Uzbudljivije kad imate neki drugi uređaj za snimanje jer smo sada veoma naviknuti na naše telefone”, rekao je za New York Times.

Njegova vršnjakinja Zunia Rabotson takođe smatra da je povratak u prošlost kul jer su u današnje vrijeme stvari postale “previše tehnološke” i da pametni telefoni imaju previše opcija i nisu više toliko “in”.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine je potražnja za Nikon COOLPIX aparatima zabilježila rast od čak 90 odsto.