Remek-djela majstora vizuelnog pripovijedanja

Steve McCurry, autor kultne naslovnice National Geographic-a iz 1984. godine, na kojoj je portret djevojke iz Avganistana, decenijama je jedna od najpoznatijih ličnosti iz svijeta savremene fotografije.

Svoja djela, od kojih su neka višestruko nagrađivana, predstavlja i na Instagram profilu @stevemccurryofficial.

Čuveni fotograf National Geographic-a rođen je u Filadelfiji, a prije nego što je počeo raditi za novine studirao je kinematografiju na Pennsylvania State University.

Remek-djela majstora vizuelnog pripovijedanja na Instagram profilu @stevemccurryofficial

Prvo njegovo veliko putovanje bilo je u Indiju, odakle je nakon nekoliko mjeseci prešao u Pakistan. Tokom tog perioda snimio je mnoštvo nevjerovatnih fotografija, koje su ga proslavile.

McCurry je nastavio da stvara nezaboravne fotografije na svih sedam kontinenata i brojnih zemalja. Njegov opus obuhvata sukobe, kulture koje nestaju, drevne tradicije i savremenu kulturu – ali uvijek zadržava ljudski element koji je njegovu slavnu sliku afganistanske djevojke učinio toliko moćnom, stoji u njegovoj biografiji.

Remek-djela majstora vizuelnog pripovijedanja na Instagram profilu @stevemccurryofficial

McCurry je dobitnik najprestižnijih priznanja, među kojima su Robert Capa Gold Medal, National Press Photographers Award i četiri prve nagrade na World Press Photo konkursu. Kraljevsko fotografsko društvo u Londonu dodijelilo mu je medalje za životno djelo, a 2019. godine uvršten je u Međunarodnu fotografsku kuću slavnih.

Posjetite njegov Instagram profil @stevemccurryofficial i web stranicu Steve McCurry i uživajte u njegovim remek-djelima.