Redovna higijena telefona: Sve o brisanju keš memorije na vašem iPhone-u

Brisanjem keš memorije činimo uslugu svom iPhone-u, poručuju stručnjaci.

Ističu da preglednici poput Chrome-a i Safari-ja vremenom gomilaju podatke, te je neophodno povremeno obrisati keš memoriju i vratiti ih na početak. Time se, takođe, telefonu olakšava rad i omogućava da bude brz prilikom pretraživanja web stranica. Isto tako, važno je voditi računa i o skladišnom prostoru telefona, jer preopterećen ne može raditi besprijekorno.

Kako pojašnjava CNET, prilikom posjete web stranicama iPhone preuzima informacije, a neke od njih čuva u keš memoriji, kako bi izbjegao preuzimanje tih podataka prilikom svake nove posjete. CNET to slikovito dočarava kao ostavljanje ključeva na kuhinjskom pultu, da bismo ih lakše mogli uzeli kada nam ponovo zatrebaju.

Problem je, kako navode, kada keš pretraživača zastari i podaci koji se preuzimaju više ne odgovaraju podacima koji se koriste na web lokaciji. To je, dodaju iz CNET-a, jednako zatrpavanju kuhinjskog pulta mnoštvom stvari, tako da na kraju više nemamo prostora ni za šta. Dakle, zato je važno brisati keš memoriju i rješavati se tih podataka koji ne samo da su često beskorisni, nego i smetaju i prave problem.

Stručnjaci ističu da bi keš memoriju trebalo brisati jednom mjesečno, možda čak i svakog drugog mjeseca. To je neki vremenski period u kojem keš memorija može postati toliko velika da usporava pretraživanje interneta.

Ukazuju da se brisanjem odjavljujemo sa sajtova na kojima smo u tom trenutku prijavljeni. Ipak, naglašavaju da taj dodatni posao logovanja sigurno nije toliko veliki koliko veliki problem može predstavljati pretrpana keš memorija.