Qualcomm najavio dva nova nosiva procesora

Qualcomm je najavio dva nova prenosiva čipseta, koja bi trebalo da naslijede Snapdragon Wear 4100+ platformu.

U pitanju su Snapdragon W5 Gen 1 i W5+ Gen 1. Oba sistema su izgrađena na 4nm procesu i predstavljaju drastično poboljšanje Qualcomm ponude za nosive uređaje.

Qualcomm ističe da će njegovi novi čipova ponuditi do dva puta bolje performanse koristeći upola manje energije u poređenju sa Snapdragon Wear 4100+. U tipičnim scenarijima, W5+ može da obezbijedi do 50% duže trajanje baterije tako što zauzima 30% manje prostora u odnosu na prethodne generacije.

Glavna razlika između dva nova čipa je u tome što model W5 Gen 1 preskače AON koprocesor. Njime bi se opremali nosivi uređaji koji neće imati dodatne mogućnosti za uštedu energije.

W5+ Gen 1 se sastoji od četiri Cortex A53 jezgra i jednog Cortex M55 efikasnog jezgra na 250 MHz. Grafikom upravlja A702 GPU koji radi na 1 GHz (značajno povećanje od 320 MHz A504 GPU-a 4100+), a memorija je ažurirana da podržava LPDDR4 na 2133 Mhz. Ovde je takođe dodata nova jedinica za mašinsko učenje U55.

Qualcomm je objavio da se udružio sa kompanijama Compel i Pegatron kako bi kreirali referentne pametne satove sa Snapdragon W5+, kako bi pomogli partnerima da brže razvijaju proizvode.

Mobvoi i Oppo će biti prvi proizvođači koji će lansirati nosive uređaje sa novim čipsetom, a očekuje se da će prvi model biti Oppo Watch 3, čija se objava očekuje nekad u avgustu.